Jak wybrać właściwy system w branży spożywczej?

Na polskim rynku działa obecnie blisko 2560 przedsiębiorstw branży spożywczej, a jedynie 11% z nich zatrudnia ponad 250 osób. To właśnie ta grupa generuje aż 63% przychodów, a cały sektor spożywczy stanowi 18% całej produkcji sprzedanej polskiego przemysłu. Obwarowany jest on rygorystycznymi normami sanitarnymi oraz unijnymi, takimi jak HACCP, GMP oraz GHP.


 REKLAMA 
 ERP-VIEW.PL- STREAMSOFT 
 
Produkcja bezpiecznej żywności wiąże się przede wszystkim z kontrolą jakości czy też śledzeniem procesów technologicznych. Z tego względu wymaga specjalistycznych narzędzi informatycznych, które w sposób zautomatyzowany będą czuwać nad przebiegiem procesów produkcyjnych. Jak więc wybrać system dostosowany do branży spożywczej i na co zwrócić uwagę?
 
Odpowiedź na te i inne pytania przedsiębiorcy znajdą w Raporcie Analitycznym BPC, opublikowanym przez firmę konsultingową Business Penetration & Consulting (BPC Group) , który opisuje potrzeby informatyczne przedsiębiorstw branży spożywczej. Publikacja zawiera analizę przedsiębiorstw produkujących żywność zarówno w kontekście informatyki, jak i problemów obecnych w całym łańcuchu dostaw produktów.

W raporcie zostały umieszczone wypowiedzi ekspertów oraz przedsiębiorców, którzy opisują wymagane funkcjonalności w systemach w branży spożywczej. Wskazują oni na konieczność odtwarzania całego procesu technologicznego z uwagi na obwarowania prawne i sanitarne. Z tego powodu poszukują rozwiązań, które wesprą system HACCP. Dokumentacja pochodząca z punktów krytycznych (tzw. CCP) musi wskazywać na sposób obróbki produktu dostarczanego do klienta i cały proces produkcji. Każdy CCP obwarowany jest rygorystycznymi wymogami oraz określone są dla niego granice tolerancji i częstotliwości pobierania danych. Wskazywana jest również istotna rola systemów magazynowych (klasy WMS), które w sposób zautomatyzowany pozwalają zarządzać towarami z określonym terminem ważności.

Andrzej Nowak, wspólnik firmy Belin uważa, że system wspierający produkcję powinien być elastyczny – dostosowywać proces produkcji do stale zmieniających się potrzeb klientów. Managerowie w rozmowach z konsultantami BPC podkreślali, jak cenną funkcjonalnością jest możliwość zarządzania wszelkimi ustaleniami umownymi z kontrahentami. To według nich realizowany jest system dostaw z uwzględnieniem szczególnych instrukcji.
W badanej grupie znalazło się ponad 300 przedsiębiorstw branży spożywczej. Spośród nich aż połowa planuje inwestycje w rozwiązania informatyczne. W porównaniu z innymi branżami na pewno zaskakuje fakt, ze 90% firm wykorzystuje już system klasy ERP w co najmniej 3 obszarach merytorycznych, a blisko 80 przedsiębiorstw planuje inwestycje w jego zakup – wskazuje Wojciech Ziaja, Dyrektor ds. Sprzedaży Synergy Poland (BPC Group).
Katarzyna Lindner, Manager Marketing Business Penetration & Consulting (BPC Group) tłumaczy statystyki wyborem grupy badawczej. Działaniami edukacyjnymi i doradczymi były objęte przede wszystkim przedsiębiorstwa sektora MSP i korporacyjnego.
Firmy te w ostatnich latach zdążyły się częściowo zinformatyzować. Zwracają się do BPC z zapytaniem, czy i które systemy należy wymienić, w których obszarach biznesowych wprowadzić nowe rozwiązania.
Źródło: Business Penetration & Consulting Sp. z o.o.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:


Back to top