loading...
RAPORT ERP
RAPORT CRM
IFS: POLECAMY
POLECAMY
18 edycja RAPORTU ERP, przygotowywanego przez niezależnego konsultanta dr. inż. Ludwika Maciejca, obejmująca 46 rozwiązań ERP dostępnych na polskim rynku, opisanych przez ponad 580 funkcjonalności, jest już dostępna!


KLIKNIJ I POBIERZ JUŻ DZIŚ!


partnerzy raportu erp 2018 3

1

 edycja RAPORTU CRM, przygotowywanego przez redakcję portalu ERP-view.pl, obejmująca 18 systemów CRM dostępnych na polskim rynku, opisanych przez ponad 280 funkcjonalności, jest już dostępna!


KLIKNIJ I POBIERZ JUŻ DZIŚ!

partnerzy raportu crm 2019

Bo do tanga trzeba dwojga: CRM i ERP. Z tej integracji płyną same korzyści

DSR

ERP i CRM to dwa najpopularniejsze systemy informatyczne eksploatowane przez polskie firmy. Zdarza się, że przedsiębiorstwa korzystają z obu rozwiązań nie integrując ich ze sobą. Zdaniem ekspertów, takie podejście ograbia je z licznych korzyści. Na połączeniu oprogramowania najbardziej skorzystają producenci z sektora spożywczego. Braną ta charakteryzuje się niewielkimi marżami, więc zwiększanie udziału w rynku przez obniżanie cen nie wchodzi w grę. W takiej sytuacją firmy muszą włożyć sporo energii w utrzymanie intratnych relacji biznesowych, a fuzja systemów ERP i CRM może okazać się dla nich zbawienna.

CZYTAJ WIĘCEJ
bpscWedług prognoz GfK Polonia, spożycie mięsa w Polsce do końca 2020 roku będzie rosło w ponad siedmioprocentowym tempie. Już dziś statystyczny Polak zjada więcej niż 70 kg mięsa rocznie, w tym aż 20 kg wędlin, podaje GUS. ZM POLIWCZAK chce wykorzystać koniunkturę i inwestuje w zaawansowane technologie. Rodzinne przedsiębiorstwo z Mysłowic zdecydowało się wdrożyć system wspierający zarządzanie przedsiębiorstwem. Impuls EVO ma pomóc m.in. w integracji wszystkich działów oraz przyśpieszeniu produkcji.

 REKLAMA 
 ifs 380 380 styczen 2019 
Rośnie apatyt Polaków na mięso. Jeszcze w 2015 roku w Polsce przeciętny obywatel zjadał ponad 60 kg mięsa, dziś jest to już ponad 70 kg. Prawie 1/3 konsumowanego mięsa stanowią wędliny, które najczęściej produkowane są przez rodzinne firmy z sektora MŚP. Według danych Instytutu Biznesu Rodzinnego (IBR) co trzecia rodzinna firma (32%) działa w branży handlowej, do której zaliczany jest sektor mięsny. Siłę familijnych przedsiębiorstw najlepiej widać po ich wkładzie w PKB kraju. Ponad 800 tysięcy rodzinnych firm wytwarza prawie 20% Produktu Krajowego Brutto Polski, wynika z danych IBR.

Rosnące koszty pracy – wyzwanie nr 1

Według KPMG największym wyzwaniem z jakim zmagają się obecnie firmy rodzinne, są stale rosnące koszty pracy. 60% zapytanych firm rodzinnych uważa, że to największe wyzwanie, jakie stoi przed ich biznesem.

Brak wykwalifikowanej kadry stanowi dla nas wyzwanie, dlatego staramy się maksymalnie automatyzować procesy w firmie. - zauważa Celina Poliwczak, prezes Zakładu Mięsnego POLIWCZAK. Mysłowicka firma, która produkuje i sprzedaje wędliny na południu Polski, zdecydowała się zainwestować w nowoczesny system wspierający zarządzanie. W połowie roku w ZM POLIWCZAK rozpoczął się proces wdrażania systemu klasy ERP. Dotychczas w przedsiębiorstwie funkcjonowało kilka rozwiązań, które wspierały różne obszary, ale jak zauważa Prezes, nie zaspokajały rosnących potrzeb firmy. - Do tej pory korzystaliśmy z różnych systemów, które wprowadzane były dość dawno i nie zawsze odpowiadały naszym potrzebom i oczekiwaniom. Wdrożenie nowego systemu ma pomóc nam w integracji wszystkich działów naszej firmy pod „jednym szyldem”. - opowiada Celina Poliwczak, współwłaścicielka firmy.


ERP sprawdzony w branży

Po wstępnym rozeznaniu rynku, firma ze Śląska wybierała między dwoma rozwiązaniami IT. Finalnie Zakład Mięsny POLIWCZAK zdecydował się na wybór rozwiązania oferowanego przez BPSC - Impuls EVO. Dla tego dostawcy zaawansowanych rozwiązań IT nie jest to pierwsze wdrożenie w branży spożywczej. Śląska firma technologiczna może pochwalić się wieloma udanymi wdrożeniami w zakładach mięsnych zlokalizowanych na terenie całego kraju.

Mamy duże doświadczenie i doskonale znamy specyfikę branży. Impuls EVO to sprawdzone w wielu firmach rodzinnych rozwiązanie IT, które spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających przedsiębiorców. Nasz system łączy w sobie różne zaawansowane rozwiązania. Od zarządzania finansami, personelem, produkcją, sprzedażą na logistyce kończąc. - tłumaczy Mateusz Kluba, Team Leader obszaru Produkcja w BPSC.


Wdrożenie obejmuje moduły Finanse i Księgowość, Gospodarkę Materiałową, Dystrybucję, a także Koszty.

Główny nacisk kładziemy na gospodarkę magazynową, zarządzanie produkcją i dystrybucję. - tłumaczy Celina Poliwczak i dodaje - Nie potrzebujemy obecnie wdrożenia specyficznych funkcji, chociaż mamy na uwadze, że w tym systemie jest to możliwe i być może w przyszłości o takie funkcje poprosimy. Taka elastyczność i możliwość rozbudowy funkcjonalności o kolejne moduły jest przez nas mile widziana. - kończy prezes.


Branża dobrze uregulowana

Branża mięsna obarczona jest licznymi regulacjami, zaawansowane IT ma pomóc sprostać rygorystycznym normom.

Czytelna, dokładna specyfikacja pochodzenia, przetworzenia i wytwarzania naszych wyrobów ułatwi nam spełnienie wszystkich nałożonych norm. Pozwoli nam także na szybkie i bezproblemowe śledzenie całej drogi poszczególnych partii i jej udokumentowanie. - mówi Celina Poliwczak.


Normy to jedno, ale należy też pamiętać o oczekiwaniach klientów, a ci coraz częściej są gotowi płacić więcej za wyroby lepszej jakości. Według ankiety przeprowadzonej przez Fundację Firmy Rodzinne, co trzeci Polak deklaruje, że chętnie zapłaci więcej za produkty pochodzące z rodzinnych firm.

IT to doskonałe wsparcie dla firm z branży spożywczej. Dlaczego? ERP sprawdzi się nie tylko w utrzymywaniu norm produkcyjnych, ale także receptur i zachowaniu zawsze tego samego smaku. - mówi Mateusz Kluba.


Sektor spożywczy oczekuje od systemów ERP przede wszystkim zaspokojenia potrzeb w zakresie rozliczania i optymalizacji produkcji. Rynek konsumenta wymusza na tej branży silną dynamikę zmian wewnętrznych w obrębie produkcji. Doskonałym przykładem firm aktywnie reagujących na oczekiwania rynku, które korzystają już z rozwiązań BPSC są m.in.: Virtu, Łmeat, Wipasz czy Zakład Przetwórstwa Mięsnego Biegun.

Źródło: www.bpsc.com.pl

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:


Back to top